17 Ekim 2010 Pazar

"KAPASİTESİNİN FARKINDA OLMAYAN ADAM"

2007 yılından beri NBA finali özlemi içinde olan Cleveland Cavaliers için sezon çok iyi başlamıştı. Rakiplerini zorlanmadan yeniyorlar, her maç sonrası NBA finali için hazırız mesajları veriyorlardı. Bu iyi gidişin üzerine Washington Wizards'tan Antawn Jamison'ı gibi skoreri de alarak kafalardaki tüm soru işaretlerini kaldırdılar. Herkesi Lebron James'li, Shaquille O'neal'lı, Antawn Jamison'lı Cavaliers'ın Los Angeles Lakers ile oynayacağı final heyecanı sarmıştı bile. Bu beklentilerin ışığında Cavaliers normal sezonu 61-21 ile zirvede tamamladı. İlk turda play-offa son anda katılan Chicago Bulls ile karşılaştılar. Bulls genç ve yıpratıcı bir takımdı. O'neal sakatlığı sebebiyle yoktu ve seri içinde zaman zaman zorlansalarda Bulls'u 4-1 ile geçmeyi başardılar. Diğer taraftan Miami Heat'i aynı skor ile geçen Boston Celtics ile konferans yarı finalinde eşleştiler.

"2008'İN RÖVANŞI"

2008 yılında Celtics, Cavaliers'ı konferans finalinde geçmiş, Lakers'ı da yenerek NBA şampiyonluğuna ulaşmıştı. Lebron James ve Cavaliers için intikam vakti gelmişti. Ayrıca sezon içindeki maçlarda Cavaliers, Celtics'i zorlanmadan yenmişti. Kısaca maçları hatırlarsak, evindeki ilk maça tutuk başlayan Cavaliers Lebron James'in 35 sy - 7 as - 7 rb ile maçı 101-93 kazandı. Sorun yoktu. İkinci maçı da kazanması beklenen Cavaliers, Celtics karşısında etkili olamayıp 104-86 ile maçı kaybetti. Lebron James ise bu maçta kurtarıcı rolünden uzak kalarak maçı 24 sy - 4 as - 7 rb ile tamamladı. Ancak bu skordan sonra bile otoriteler Cavaliers için felaket tellalığı yapmıyordu. Ne de olsa rakip Celtics ve zorlu NBA play-offları için bu skorlar sürpriz sayılmazdı. Benim düşüncem ise Lebron James isterse, bu maçı Celtics'in hiçbir şekilde kazanamayacağı şeklindeydi. İşte sorun da buydu, Lebron James kazanmak istemiyordu.
3. maçta otoritelerin haklı, benim ise eleştirimde haksız olduğum görüldü ve Celtics'teki ilk maçta Lebron James kendisinden beklenen patlamayı 38 sy - 7 as - 8 rb ile yapıyor, Celtics daha ilk yarıda maçı kaybediyordu. (124-95) Cavaliers açısından işler yoluna girmiş gözükürken Celtics'in ayağa kalkması artık zor görünüyordu.

"SONUN BAŞLANGICI"

Bu tarihi mağlubiyete Celtics'in bir cevabı olacağı düşünülüyordu ve 4. maç çok zor geçecekti. Ben Lebron James'in 3. maçta olduğu gibi, isterse Cavaliers'in Celtics'i yeneceğini düşünüyordum. Maç beklendiği gibi çok zor geçti son çeyreğe 2 sayı önde giren Celtics maçı 97-87 kazandı. Son çeyreğe başa baş girildiği halde Lebron James ortalıklarda görünmüyor, kendini zorlamıyor, maçı kazandıracak hamleleri yapmıyor yada benim iddia ettiğim gibi yapmak istemiyordu. Bir sorun vardı, bu açıkça görünüyordu. 2-2 olmuştu seri ve artık kaybedilecek bir maçın talafisi yoktu. Ortak görüş 5. maçta Lebron James'in son maçın da etkisiyle patlama yapacağı yönündeydi. Ancak maç Lebron James ve Cavaliers için tam bir fiyaskoya dönüştü. Maça hızlı başlayan ve kontrolü elden hiç bırakmayan Celtics maçı 120-88 gibi tarihi birfarkla kazanıyor, hayalkırıklığı yaratan Lebron James ise maçı 14/3 isabetiyle 15 sy - 7as - 6 rb ile tamamlıyordu. Lebron James'e bir şey olmuştu ama kimse ne olduğunu çözemiyordu. 3-2 öne geçip seriyi evine taşıyan Celtics'e karşı, otoriteler yine de normal sezondaki performansında hatırına, Cavaliers'e seriyi eşitleme şansı veriyorlardı. Ben de Cavaliers ve Lebron James için umudumu korumaya devam ediyordum. 6. maç genelde başa baş bir mücadeleye sahne oldu. Bu süreçte bizler Lebron James'den bir patlama yapıp maçı almasını beklerken Lebron James kıvılcım gibi bir yanıp bir sönüyor, istikrarsız bir oyun sergiliyordu. Ancak maçı seyreden herkes Lebron James'in kafasında bu maçı kazanma düşüncesinin olmadığını, iyi oynamış olduğunu göstermek için maça asıldığını, en kritik anlarda ortalıkta görünmediğini açıkça görüyorlardı. Lebron James'in bu maçta ve isterse her maçta 40 sy - 10 rb - 10 asyapacak kapasitesinin olduğunu tüm ABD biliyor ama Lebron bilerek yada bilmeyerek kazanmayaoynamıyordu. Üstelik karşısındanda da onu savunan 35'ine merdiven dayanan Ray Allen ve Paul Pierce vardı. 6. maçı 94-85 kaybeden Cavaliers'da "Kral"ın 21/8 ile 27 sy - 10 as - 19 rb'lık performansı bile kimseyi tatmin etmiyordu çünkü esas sorun şuydu; Lebron James elenmek istiyordu.

"LEBRON JAMES'İN AMACI"

Lebron James seri boyunca elinden geldiğince oynamak istedi de, ancak bu kadar mı yapabildi yoksa oynamak mı istemedi? Lebron James'in kariyerini ve kapasitesini bilenler için çok kolay bir soru. Lebron James elenmek istedi. Şahsi kanaatim; Lebron James, “oynuyorum işte, elimden geleni yapıyorum, her sene önemli oyuncuları da alıyoruz ama olmuyor, bu takımla bu organizasyonla bu koçla olmuyor” mesajını vererek takımdan kaçma planlarını uygulamaya koymuş olmasıdır. Lebron James'e sormak gerekir, medem böyle bir planın vardı neden sezon içinde 61-21 yaptırdın takımına ve neden 29 sy - 7 rb - 7 as'lik bir performans gösterdin? Hem madem böyle bir planın vardı, bunu da uygulamaya koydun, ama bunubu kadar açık seçik bir şekilde nasıl belli ettin? Milleti aptal mı sandın?
Diğer bir ihtimalde, Lebron James takımını şampiyon yaparsa Cavaliers'dan ayrılamayacak düşüncesinin olması. Ama Lebron James takımını şampiyon bile yapsa, ayrılmak istiyorum derse kim karşı çıkabilirdi ki?
Yoksa Lebron James olası bir Lakers finalinde Kobe Bryant'tan mı korkmuştu acaba? Lebron James'i tanıyan biz NBA severler için bu ihtimal dışı bir seçenekti, bu iddiayı ancak Lebron James'i tanımayan, NBA'yı uzaktan takip edenler dillendiriyordu, zaten kamuoyunda da bu ihtimal üzerinde pek durulmadı.
Olan biz NBA koliklere oldu, senelerden beri beklediğimiz O'neal-Kobe, Kobe-Lebron, Cavaliers-Lakers finalinden mahrum olduk? Acaba finale çıksalardı ne olacaktı sorusu yıllarca zihinlerimizi meşgul edecek malesef.

LEBRON JAMES'E YAKIŞAN NEYDİ?

Bizlerin Lebron James'den beklentisi her maç coşarak takımını coşturarak ama tüm gücüyle, takımını taşımasıydı. Önemli olan tüm gücüyle oynamaktı, NBA finali, konferans olur yada olmazdı sorun değildiama böyle milletin gözüne soka soka kaçak oynayarak Cavaliers'den kaçmak ona hiç yakışmadı. Madem ayrılmak istiyordun, tüm gücünü gösterdikten sonra ayrılmak istiyorum demene de zaten kimse karşı çıkmazdı, bu takımla olmuyor diyerek insanlar sana hak verirdi.Lebron James daha 26 yaşında önünde çok uzun bir kariyer var. 10-15 sene sonra basketbolu bıraktığında çok iyi bir oyuncu olarak anılacaktır ancak o hiçbir zaman büyük oyuncular sınıfına giremeyecektir.
Basketbol tarihi, basketbolseverler Lebron James'in bu ihanetini hiçbir zaman unutmayacaktır.

2 yorum:

Basketbol Durağı dedi ki...

Sem, yazın için çok ama çok teşekkür ederim. Gayet güzel bir yazı olmuş, eline sağlık.
Ama yazıda katılmadığım bir nokta da şu... Cleveland Cavaliers, hiçbir zaman Michael Jordan'ın önderliğindeki Chicago Bulls olamamıştır. Dolayısıyla Lebron'dan Michael Jordan'ın göstermiş olduğu performansı beklemek bu oyuncuya yapılan bir haksızlık olacaktır.

Adsız dedi ki...

lebron en azından bu olaya kadar jordan ın tahtına adaydı, artık sadece aday olarak kalacak...

Yorum Gönder